5ABC

Co pić – soki, czy smoothies?

Jesteś zwolennikiem picia napojów owocowych lub owocowo-warzywnych? W tym artykule przyjrzymy się bliżej dwóm bardzo popularnym rodzajom napojów[1], które na stałe zagościły w jadłospisach osób dbających o zdrowe nawyki żywieniowe. Mowa o świeżo wyciskanych sokach i smoothie, czyli koktajlach owocowo-warzywnych.

Zarówno soki, jak i smoothie pozwalają na eksperymentowanie ze smakami.  W obu, jesteśmy w stanie „przemycić” sporą porcję świeżych warzyw czy zielonych liści. A także oba możemy zabrać ze sobą w podróż lub do pracy. Tylko co lepiej wybrać? Czy któryś z napojów ma więcej składników odżywczych? Czym dokładnie się różnią?

Oto, przedstawiamy Wam porównanie świeżo wyciskanych soków i smoothie owocowo-warzywnych. Zapraszamy!


[1] Obyczajowo smoothie oraz soki uznawane są za rodzaje napojów. Jednak według nas, z uwagi na wysoką zawartość składników odżywczych, powinny być zaliczane do samodzielnych posiłków, a nie dodatków spożywczych, jak zwykło się traktować napoje. W tym artykule słowa „napój” używamy, aby nie zaburzać odbioru treści przez czytelnika. W końcu nie każdy uznaje sok, czy koktajl za samodzielny posiłek.

sok vs. smoothie

Czym się różni przyrządzanie soku od smoothie?

Pierwsza kwestia, której warto się przyjrzeć to sposób przyrządzenia obu napoi. Poniżej zamieściliśmy tabelę, z której dowiesz się, jak powstaje sok, a jak koktajl oraz czym różnią się one pod względem konsystencji i składu.

SokSmoothie
Konsystencja
Rzadki i płynny, lecz często zawierający kawałki miąższuGęsty, zawiesisty napój
Przygotowanie
– Powstaje na skutek ekstrakcji soków roślinnych z całych owoców, warzyw, zielonych liści lub ziół
– Przygotowywany w wyciskarce do soków lub sokowirówce  

Przygotowany w blenderze (siekanie, rozdrabnianie) ze świeżych warzyw, zielonych liści i przede wszystkim owoców – powstanie jednolity napój

Błonnik
Pozbawiony pulpy czyli włókien roślinnych (błonnika)Bogaty we włókna roślinne (błonnik)
Czas przygotowania
Przygotowanie zajmuje sporo czasuSzybki w przyrządzeniu
Dodatki
Dodatkami do soków mogą być przyprawy (sproszkowane chilli, kurkuma, imbir, cynamon) lub sproszkowane superfoods (np. trawa jęczmienna)  Popularnymi dodatkami do smoothie są: nasiona (chia, nasiona konopi), zioła, płatki owsiane, kakao, napoje roślinne, matcha, sproszkowane superfoods (spirulina, chlorella, trawa jęczmienna, maca, ashwagandha), masło orzechowe, przyprawy (cynamon, kurkuma, kardamon, wanilia)

Główną, zauważalną różnicą pomiędzy sokiem, a smoothie jest ich konsystencja. Sok jest zawsze płynny. W procesie wyciskania, włóknisty miąższ jest oddzielany od soku komórkowego rośliny i usuwany. Z kolei smoothie powstaje na skutek rozdrabniania całych owoców, warzyw lub zielonych liści. Do napoju trafia więc również włóknisty miąższ, czyli błonnik pokarmowy. To sprawia, że koktajle są gęste i treściwe.

sok vs. smoothie

Jakimi właściwościami różni się sok od smoothie?

Jakie są różnice pomiędzy świeżo wyciskanym sokiem, a koktajlem przygotowanym w blenderze? Spójrzmy teraz na właściwości obu napojów.

SokSmoothie
Czas trawienia
Trawi się niemal natychmiastowo i wchłania się bezpośrednio do układu krwionośnego, często pomijając układ trawiennyDłużej się trawi, a przez to na dłużej pozostawia uczucie sytości, dzięki większej zawartości błonnika  
Zawartość składników odżywczych
Sok jest przyrządzany z większej ilości owoców i warzyw, dlatego zawartość składników odżywczych jest bardziej skoncentrowanaSmoothie jest zwykle przygotowane z mniejszej ilości owoców, warzyw, czy zielonych liści, więc ma mniej składników odżywczych niż sok, jednak to nadal bardzo bogaty w składniki odżywcze posiłek
Zaspokajanie głodu
Sok wchłania się błyskawicznie, więc uczucie sytości szybko mija

Pożywne smoothie

jest gęste, treściwe i bogate w błonnik, więc zaspakaja głód na długi czas
Właściwości oczyszczające
Soki pomagają uruchomić naturalne procesy oczyszczania organizmu (detoksykacji), wspierając eliminację toksyn, rozpuszczając złogi, czy wspierając regenerację tkanekSmoothie ma właściwości odżywiające organizm, lecz niekoniecznie wspomoże nas w oczyszczaniu
Właściwości odchudzające
Detoks sokowy, czyli okres czasu, podczas którego spożywasz wyłącznie świeże soki jest niezwykle skuteczny w redukowaniu tkanki tłuszczowej.

Smoothie są gęste odżywczo. Dobroczynne związki odżywcze pochodzące często z bardziej kalorycznych owoców (bo mniej wodnistych), niż soki np. bananów czy awokado.

Częstym dodatkiem do smoothie są też nasiona czy masła orzechowe, bogate w tłuszcze. W ten sposób smoothie często jest posiłkiem o wysokiej kaloryczności i nie sprzyja odchudzaniu. Jednak pamiętaj, że to Ty przyrządzasz swój koktajl i możesz go skomponować tak, aby był „fit” np. zielony koktajl.
sok vs. smoothie

Zalety smoothie:

Koktajle owocowo-warzywne czyli smoothies mają wiele korzyści, na które warto zwrócić uwagę. Oto niektóre z nich:

  • Do smoothie możesz dodać owoce, z których nie da się wycisnąć soku, czyli takie które mają papkowatą konsystencję. Są to np. awokado, mango, banan, kiwi, kaki, czy cherimoya.
  • Do smoothie możesz dorzucić również wiele dodatkowych składników, które wzbogacą Twój napój. Mogą to być m.in. nasiona konopi, sproszkowane superfoods (maca, ashwagandha), kakao czy masło migdałowe. Wybór dodatków jest olbrzymi, więc daj się ponieść kreatywności.
  • W smoothie możesz „ukryć” sporą porcję zielonych liści, które trudno zjeść samodzielnie np. szpinak, rukolę, jarmuż, roszponkę, liście botwiny itd.
  • Smoothie, w zależności od składników jakie użyjesz, może być bogate w aminokwasy, węglowodany lub tłuszcze. Możesz zatem śmiało potraktować je jako sycący, pełnowartościowy posiłek, który pokryje Twoje zapotrzebowanie kaloryczne i uzupełni wszystkie maro- i mikroskładniki.
  • Koktajle są bogate w błonnik pokarmowy, który jest ważną częścią zdrowej diety. Błonnik zapewnia uczucie sytości, ale przede wszystkim stanowi pożywkę dla flory bakteryjnej zamieszkującej nasze jelita, a tym samym poprawia jej kondycję. Dzięki zdrowej florze bakteryjnej, możemy cieszyć się świetną perystaltyką jelit, wysoką odpornością i energią witalną w ciągu dnia. W końcu zdrowie pochodzi z naszych jelit.
sok vs. smoothie

Czy picie smoothie może być niebezpieczne?

To interesujące, ale w pewnych przypadkach tak! Jeśli nie traktujesz smoothie jako samodzielnego posiłku, ale jako dodatek (napój) do np. obiadu, wówczas pojawiają się dwa zagrożenia. Po pierwsze nieświadomie spożywasz dwa posiłki na raz, przez co możesz przyjąć zbyt wiele kalorii, a tym samym zwiększyć ryzyko przybrania na wadze. Po drugie, nieodpowiednio łączysz ze sobą składniki. Być może Twój obiad obfituje w tłuszcze, kiedy taki posiłek popijesz owocowym, słodkim smoothie, w Twoich jelitach rozpocznie się proces fermentacji. Mogą pojawić się wzdęcia, gazy, przelewanie w jelitach.

Tak więc zachęcamy, aby spożywać smoothie jako samodzielny posiłek i nie mieszać go z innymi, szczególnie smażonymi lub pieczonymi potrawami.

sok vs. smoothie

Zalety soków:

Świeżo wyciskane soki oferują nam naprawdę wiele. Są nie tylko pyszne i bogate w witaminy, czy antyoksydanty, mają też inne zalety. Oto niektóre z nich:

  • Jeśli nie lubisz warzyw i niechętnie sięgasz również po owoce, soki pomogą Ci uzupełnić zapotrzebowanie na witaminy i minerały w przyjemnej formie.
  • Pijąc sok, przyjmujesz na raz skoncentrowaną ilość składników odżywczych z takiej ilości owoców, którą trudno jest zjeść w całości (łatwiej jest wypić sok z 6 pomarańczy, niż zjeść je w całości).
  • Możesz cieszyć się wartościami odżywczymi warzyw i zielonych liści, które trudno jest zjeść w dużej ilości samodzielnie np. seler naciowy, buraki, jarmuż, mniszek lekarski.
  • Przyswajalność składników odżywczych jest najwyższa w przypadku soków. Soki wchłaniają się od razu do układu krwionośnego, pomijając układ trawienny. Dlatego mają one najlepsze właściwości odżywiające organizm, a jednocześnie pozwalają odpocząć jelitom.
  • Soki mają wysoką zawartość wody, dzięki czemu mogą pomóc Ci utrzymać wysoki poziom nawodnienia organizmu.
  • Soki wspierają organizm w uruchamianiu naturalnych procesów oczyszczających. Pomagają w eliminacji toksyn i rozpuszczaniu złogów. Zawarte w owocach antyoksydanty wzmocnią detoksykację i wspomogą ciało w regeneracji komórek.

Co jest lepsze – smoothie czy sok?

Tak naprawdę nie jesteśmy w stanie odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ zależy to od Twoich potrzeb i preferencji. Dla jednej osoby bardziej wartościowe okaże się picie smoothie, dla innej cenniejszy będzie sok. Jednak pamiętaj, że zarówno świeży sok, jak i koktajl owocowy są produktami naturalnymi, dlatego możesz uzyskać korzyści spożywając i jedno, i drugie.

Jeśli zależy Ci na uzupełnieniu składników odżywczych i podniesieniu odporności – wybierz świeżo wyciskany sok.

Natomiast jeśli potrzebujesz przygotować sycące drugie śniadanie, które możesz zabrać do pracy i dostarczyć sobie energii na kilka kolejnych godzin – wybierz smoothie.

Jeśli masz cukrzycę lub insulinooporność, wybierz smoothie jako posiłek o dużej zawartości błonnika, który pomaga uzyskać stabilny poziom cukru we krwi.

Jeśli chcesz oczyścić organizm i wspomóc go w eliminacji toksyn – zrób kilka dni detoksu na świeżych sokach.

Jeśli chcesz wdrożyć dobre nawyki żywieniowe – zastąp jeden posiłek koktajlem owocowym z dużą porcją zielonych liści lub zielonym sokiem.

Możliwości masz dużo. Jakikolwiek powód Ci przyświeca, zachęcamy abyś wzbogacił swoją dietę w naturalne, świeże i bogate odżywczo owoce, warzywa i zielone liście. W takiej formie, jaką preferujesz najbardziej. Twoje ciało będzie Ci wdzięczne. Na zdrówko!

Przeczytaj nasz poprzedni wpis – Jak wyciskać soki? Kompletny przegląd metod wyciskania soków

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *