soki mono i soki wieloskładnikowe rawstacja.pl

Soki mono, czy soki wieloskładnikowe? Porównanie

Spożycie soków owocowych jest szeroko rozpowszechnione na całym świecie, a rynek oferuje różne rodzaje soków, w tym soki mono- i wieloskładnikowe. Słowem wstępu, soki mono- lub jednoskładnikowe są produkowane z jednego rodzaju owocu lub warzywa, jak na przykład sok pomarańczowy czy sok marchwiowy. Proces produkcji soków mono- i wieloskładnikowych różni się znacznie. Soki mono składają się z jednego składnika, który jest tłoczony lub zagęszczany, aby uzyskać produkt końcowy. Z kolei soki wieloskładnikowe, znane również jako soki nfc (not-from-concentrate), są wykonane poprzez bezpośrednie tłoczenie i nie zawierają dodatku cukru ani substancji słodzących. Dzięki temu zachowują naturalny smak i składników mineralnych obecnych w owocach i warzywach.

W tym artykule przyjrzymy się bliżej sokom jednoskładnikowym, zwane również mono-sokami. Omówimy czym tak naprawdę różnią się soki wieloskładnikowe od soków jednoskładnikowych i poznamy zalety spożywania mono-soków. Przybliżymy wam istotę detoksu na mono sokach, a także przyjrzymy się po jakie konkretnie soki warto sięgnąć, w zależności od potrzeb i stanu zdrowia.

Soki mono- i wieloskładnikowe - czym się różnią?

Co to są mono-soki?

Mono-soki są to inaczej soki jednoskładnikowe, czyli wyciśnięte z wyłącznie jednego rodzaju owocu lub warzywa. W mono-sokach nie znajdziesz żadnych dodatków, ani przypraw. Przykładem mono soku może być sok o składzie 100% marchewki lub 100% pomarańczy. To maksymalna prostota.

Takie minimalistyczne podejście do soków jest mało popularne i nieco sprzeczne z ogólnie zalecanym przez dietetyków piciem soków wieloskładnikowych. Soki o bogatym składzie, składające się z 4-ech lub więcej owoców, warzyw lub zielonych liści są uznawane za najbardziej odżywcze. Przyjrzyjmy się więc czym różnią się soki owocowe i warzywne wielo- i jednoskładnikowe oraz czy w ogóle warto pić mono-soki i kiedy?

Czym się różnią soki wielo- i jednoskładnikowe?

Zarówno soki wielo- jak i jednoskładnikowe mogą być świeżo wyciskane, niepasteryzowane i bez dodatków. Jedyna różnica techniczna polega na ilości rodzajów użytych surowców. Sok wieloskładnikowy powstaje z kilku owoców, warzyw, ziół, zielonych liści. Może też zawierać przyprawy i dodatki „podkręcające” jego właściwości np. imbir, kurkumę czy chilli. Z kolei soki jednoskładnikowe powstają tylko z jednego rodzaju surowca.

Dobrze, skoro już wiemy technicznie, czym różnią się te rodzaje soków, przyjrzyjmy się różnicom w ich właściwościach. A różnica jest zasadnicza. Oto ona:

Okazuje się, że picie mono-soków gwarantuje nam wyższy poziom detoksykacji, niż w przypadku kuracji sokami wieloskładnikowymi. Detoks sokami jednoskładnikowymi ma na celu maksymalnie uproszczenie trawienia (wręcz jego wyłączenie), oczyszczenie jelit ze złogów, co z kolei poprawia absorpcję (wchłanianie) składników odżywczych, a także nawodnienie organizmu i odbudowę komórkową.

Czym różnią się od siebie soki mono- i wieloskładnikowe?

Podobnie jest w przypadku posiłków stałych: lepsze właściwości oczyszczające ma mono-posiłek owocowy np. składający się z pięciu mango, niż posiłek wieloskładnikowy (sałatka owocowa). Dobrze obrazuje to piramida detoksykacji, u podstawy której znajduje się dieta wszystkożerna (zerowy potencjał detoksykacyjny), następnie jest dieta roślinna – wegańska (wyższy, lecz nadal niewielki potencjał detoksykacyjny), następnie tzw. dieta Raw Till, która zakłada spożywanie surowych pokarmów przez większość dnia, a na kolację gotowany posiłek, następnie na kolejnym stopniu piramidy mieści się dieta surowa – witariańska o wysokim potencjale oczyszczającym, następnie mamy dietę owocową, czyli frutarianizm (bardzo wysoki potencjał oczyszczający), a na samej górze piramidy mieszczą się kolejno: post na sokach wieloskładnikowych, post na mono-sokach oraz post na wodzie, który ma najwyższy potencjał detoksykacyjny.

Różnice pomiędzy sokami wielo- i jednoskładnikowymi zebraliśmy w poniższej tabeli:

Soki wieloskładnikoweSoki jednoskładnikowe
Lepsze do odżywienia ciała na poziomie komórkowymLepsze do przeprowadzenia głębokiego detoksu
Detoks sokami wieloskładnikowymi ma lżejszy przebieg i jest przyjemniejszyDetoks sokami jednoskładnikowymi jest bardziej intensywny, mocno dotkliwy ale i skuteczniejszy (z pewnością pojawią się nieprzyjemne objawy detoksu: ból głowy, objawy grypopodobne, wypryski na skórze itp.)
Na efekty detoksu trzeba dłużej poczekaćSzybsze efekty detoksykacji
9AC

Detoks na mono-sokach

Tak naprawdę, soki jednoskładnikowe nie mają magicznych właściwości „oczyszczających”. Jest to błędne założenie. W detoksykacji chodzi o coś innego. Chodzi o stworzenie odpowiednich warunków dla organizmu, aby mógł on uruchomić swoje naturalne mechanizmy oczyszczające, czyli układy wydalnicze. Picie przez cały dzień świeżych mono-soków dostarcza organizmowi niezbędnej energii, jednoczenie nie obciążając układu pokarmowego, a nawet dając mu sposobność do odpoczynku. W ten sposób organizm zauważa – „Acha! Wreszcie mam okazję oczyścić się!” i uruchamia niezbędne procesy.

Należy być świadomym, że nasza wątroba i nerki pracują nieustannie każdego dnia, by zneutralizować tony odpadów metabolicznych pochodzących ze spożywania przetworzonych posiłków. W przypadku standardowej diety, organy te pracują ponad swoje możliwości, aby nadążyć z usuwaniem toksyn. Człowiek na standardowej, wszystkożernej diecie zjada więcej trucizn, niż jest w stanie wydalić. Z tego właśnie powodu toksyny odkładają się w tkankach organizmu, prowadząc do przewlekłych stanów zapalnych i chorób metabolicznych. W momencie gdy postanowimy jednak przejść na post sokowy, wówczas wątroba i nerki mają okazję by usunąć zalegające toksyny i „odetkać” organizm.

Detoks na mono-sokach, zdrowa dieta na sokach rawstacja.pl

Kiedy warto pić mono-soki?

Jak widzisz mono-soki warto jest pić wówczas, gdy zależy Ci na silniejszym oczyszczaniu np. jeśli zmagasz się z problemami jelitowymi, problemami skórnymi lub innymi dolegliwościami, których chcesz się pozbyć.

Na drodze po zdrowie, warto jest zapoznać się z korzyściami, jakie oferuje picie mono-soków. Sok nie jest soku równy, dlatego w zależności od Twojego stanu zdrowia oraz Twoich potrzeb, warto jest przyjrzeć się właściwościom poszczególnych mono-soków. Poniżej prezentujemy właściwości kilku z nich.

  • Sok 100% z selera naciowego

Sok z selera naciowego to król wśród soków. Jego smak nie należy do przyjemnych, jednak właściwości prozdrowotne jakie oferuje wszystko wynagradzają. Sok z selera naciowego pomaga w usuwaniu toksyn, złogów, a nawet metali ciężkich. Dodatkowo odbudowuje florę bakteryjną, usuwa śluz nagromadzony w przewodzie pokarmowym, odbudowuje kwas żołądkowy, pomaga poprawić stan skóry np. trądzikowej.

  • Sok 100% z melona

Obok winogron i selera naciowego jest to jeden z najpotężniejszych mono-soków. Melon ma doskonałe właściwości oczyszczające, ściągające i nawadniające. Pomaga udrożnić układ limfatyczny i skutecznie mobilizuje układy wydalnicze (wątrobę, nerki, jelita, skórę) do wzmożonej pracy.

  • Sok 100% z jabłka

Polskie, lokalne jabłka mają niezwykle wysoki potencjał detoksykacyjny. Skutecznie pomagają oczyścić układ pokarmowy, przywracając jego naturalne funkcje.

  • Sok 100% z winogron ciemnych

To sok o najwyższym potencjale detoksykacyjnym. Bardzo mocno „porusza” limfę, udrożniając cały układ, a tym samym rozpuszcza złogi. Dodatkowo sok z ciemnych winogron zawiera duże ilości resweratrolu – substancji o właściwościach antyoksydacyjnych, antynowotworowych i wydłużających życie.

Podsumowując, polecamy sięgnąć po soki jednoskładnikowe, gdy masz potrzebę przeprowadzenia intensywnego, dogłębnego detoksu. Jeśli z kolei chcesz, aby Twoja kuracja przebiegła łagodniej, bez np. niechcianych objawów grypopodobnych, wówczas sięgnij po soki wieloskładnikowe. W ofercie Rawstacji znajdziesz bogatą ofertę mono soków, jak i oryginalne połączenia wieloowocowe i owocowo-warzywne. Wybieraj według swoich potrzeb, zawsze w zgodzie ze swoim ciałem.

A co z tak powszechnymi sokami zagęszczonymi?

W przypadku soku zagęszczonego, nie jest już tak kolorowo. Sok zagęszczony to produkt otrzymywany poprzez odparowanie części wody z soku, co skutkuje większym stężeniem. Następnie przed spożyciem lub produkcją soków zagęszczonych często dodawane są dodatki cukru lub substancje słodzące w celu wyrównania smaku. To właśnie różnica w procesie produkcji sprawia, że sok nfc i sok zagęszczony różnią się od siebie pod względem smaku i zawartości składników odżywczych.

Wybierając między sokami mono- i wieloskładnikowymi, warto zwrócić uwagę na etykiety i skład produktu. Soki nfc są bardziej naturalne, zachowując oryginalny smak i wartość odżywczą warzyw i owoców, podczas gdy soki zagęszczone zawierają składniki i substancje, które nie są korzystne dla zdrowia. Wybór między tymi sokami zależy od indywidualnych preferencji i potrzeb, a świadomość różnic między nimi pozwala podejmować bardziej świadome decyzje żywieniowe.

Zacznij wybierać świadomie!

Interesuje Cię zdrowa dieta? Przeczytaj koniecznie nasz wpis Jakie są zalety picia soków w pracy zdalnej?

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *